Ср. Фев 28th, 2024
Що таке антиоксиданти та чому вони так важливі?

Термін «антиоксиданти» з’явився досить давно. Втім не всі люди знають про їхню користь та роль у підтримці здоров’я організму. В цьому матеріалі ми зробили підбірку важливих поживних речовин, які дуже важливі для кожного. Варто взяти до уваги, що далеко не всі вітаміни та мінерали є антиоксидантами. Тож навчимося їх відрізняти.

Антиоксиданти та їх значення для здоров’я людини

Антиоксиданти — це загальний термін для сполук. Вони здатні протидіяти нестабільним молекулам — вільним радикалам, які можуть пошкоджувати ДНК та клітинні мембрани. Вільні радикали дуже шкідливі для організму людини. Втім уникнути їх неможливо, адже наше тіло генерує їх у відповідь на негативний вплив навколишнього середовища на кшталт ультрафіолетових променів чи забрудненого повітря.

Для протидії вільним радикалам дуже важливі антиоксиданти, які можуть їх знешкодити. Це стає можливим завдяки віддачі частини електронів. Тим самим вони переривають ланцюгову реакцію. Клітини нашого тіла природним чином виробляють частину антиоксидантів. Та дуже важливо поповнювати їхній баланс шляхом вживання в їжу певних продуктів, а також спеціальних харчових добавок. Загалом до антиоксидантів належать вітаміни А, С, Е, мінерали мідь, цинк та селен, а також каротиноїди та флавоноїди. Проаналізуємо детальніше кожен з них

Вітамін Е

Його основною роллю є боротьба з вільними радикалами. Науково доведено, що саме цей нутрієнт зміцнює здоров’я, а також захищає тіло від пошкодження вільними радикалами.

Вітамін Е має важливе значення для здоров’я шкіри, очей та нервової системи. Він знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Велика кількість нутрієнта міститься в оливковій олії, авокадо, горіхах, яйцях та зелених листових овочах. Крім того, існують спеціальні харчові добавки, до складу яких входить вітамін Е.

Вітамін С

Одним з найвідоміших антиоксидантів є вітамін С, який виконує одразу кілька функцій:

  • захист організму від руйнівної дії вільних радикалів;
  • підтримка імунної системи;
  • допомога у виробленні колагену;
  • покращення засвоєння заліза.

Вітамін С міститься переважно у ківі, цитрусових фруктах, різних ягодах (полуниці, чорниці, чорній смородині), томатах, капусті тощо. Виробники випускають харчові добавки, які дозволяють підтримувати оптимальній рівень нутрієнта в організмі.

Вітамін А

Жиророзчинний вітамін А є антиоксидантом. Крім того, він сприяє покращенню зору, підтримці імунітету та репродуктивної функції.Ще він бере участь у нормальному розвитку і росту, а також дуже важливий для здоров’я шкіри та її захисту від пошкоджень, спричинених сонцем або інфекціями.

Вітамін А доступний у вигляді харчових добавок. Переважна його кількість міститься в печінці, риб’ячому жирі, яєчних жовтках, овочах та фруктах жовтого та помаранчевого кольорів.

Цинк

Цинк — це важливий мікроелемент, який має важливе значення для забезпечення функціонування більшості біохімічних процесів в організмі. Він підтримує роботу імунної системи, важливий для здоров’я шкіри, бере участь у рості та розвитку, а також є антиоксидантом.

Велика концентрація цинку міститься у м’ясі, рибі та морепродуктах. Також мінерал можна знайти в горіхах, злаках, молочних продуктах, насінні та овочах.

Селен

Цей мікроелемент є необхідним для забезпечення роботи різних фізіологічних процесів. Він діє як антиоксидант, тож захищає клітини від впливу вільних радикалів. Крім того, селен підтримує роботу імунної та серцево-судинної систем. Необхідний він і для підтримки роботи щитовидної залози, а також репродуктивної функції.

Джерелами селену є риба (особливо лосось та тунець), морепродукти, м’ясо та яйця. Вегани можуть вживати горіхи, цибулю, гриби та насіння для поповнення запасів мінералу в організмі. У пригоді може стати й супер комплекс селен від Life Extension.

Мідь

Мінерал є потужним антиоксидантом, який нейтралізує руйнівні наслідки окислювальних процесів, уповільнюючи процеси старіння. Крім того, мідь важлива для підтримки імунної системи, бере участь у більшості обмінних процесів в організмі (зокрема метаболізмі заліза), а також сприяє здоров’ю кісток. Мідь переважно міститься у червоному м’ясі та морепродуктах. Втім її джерелами є також цільнозернові продукти, горіхи, насіння та темний цукор.

Каротиноїди та флавоноїди

Це природні речовини, завдяки яким фрукти та овочі набувають свого яскравого кольору. Крім того, вони є потужними антиоксидантами, які захищають клітини від пошкоджень.

До каротиноїдів входять бета-каротин, зеаксантин та лютеїн. Ця група сполук надає жовтого, помаранчевого та червоного кольору фруктам та овочам. Флавоноїди відповідають за фіолетовий та синій колір. Вони мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

Містяться вони в овочах та фруктах (морква, гарбуз, абрикос, помідор, червоний перець, цитрусові тощо), зелених листових овочах та рослинних оліях. Чимало виробників пропонують різноманітні харчові добавки з такими сполуками.

От admin